Noordenveld gaat 800 gevallen bomen herplanten

17 september 2022

Noordenveld wil 800 gevallen bomen herplanten

Gevallen boom op auto

Tijdens de bespreking van een nieuw boomplantingsplant op woensdagavond 14 september, stemde de raad in met een vierjarenplan voor de aanplant van zo’n 800 bomen. Hetzelfde aantal als tijdens de zomerstorm in 2019 omver werden geblazen. 
De gemeenteraad riep in 2021 middels een motie op om de 800 gesneuvelde bomen te herplanten. Tijdens de storm in de nacht van 4 op 5 juli 2019 kwamen vielen vooral beuken, essen berken, lindes en eiken om. Hoewel de bomen er gaan komen zal Noordenveld er uiteindelijk niet weer hetzelfde uit gaan zien. De gemeente grijpt de kans aan om de bomen zo te planten dat ze bijdragen aan de biodiversiteit en zorgen voor verkoeling op hete zomerdagen.

Laanstructuur, biodiversiteit en voedselbossen

Om de ‘laanstructuur’ te waarborgen komen er uiteindelijk 233 bomen langs straten te staan. Met deze bomen wordt in 2023 een start gemaakt. Daarna worden er in 2026 nog eens 266 bomen in de grond gezet om biodiversiteit en klimaatadaptatie te bevorderen. De locaties zijn al uitgezocht. Kosten van de plantactie; 5 ton.

Ook gaat de gemeente na 2023 beginnen met het aanleggen van voedselbossen, waar noten, bessen en vruchten zullen groeien. Ook voor deze voedselbossen zijn al locaties bedacht, zoals De Klencke in Norg, het Nijlandspark in Roden en de groenstrook bij basisschool De Hoeksteen in Roden. Voor de voedselbossen worden 239 bomen geplant.

Merendeel zeer enthousiast

Een enkeling vond de plannen wat „karig”(CDA, Lokaal Noordenveld) maar het merendeel was erg enthousiast. Als het aan Frederik van Lookeren Campagne (D66) ligt wordt morgen al begonnen met de aanplant. „Er zijn in 2019 heel dikke bomen omgevallen. Zulke dikke krijgen we voorlopig niet meer terug. Dat duurt vijftig jaar. Ik vrees dat ik dat niet meer ga meemaken. Het is goed om zo snel mogelijk aan de slag te gaan.”

Bron: Dagblad van het Noorden