Meer biodiversiteit en landschapselementen in Eelde

1 november 2022

Meer biodiversiteit en landschapselementen in Eelde

Op vrijdag 28 oktober opende Wethouder Peters officieël het project ‘Samen voor meer biodiversiteit en landschapselementen’ in Eelde. Bewoners van de Luchtenbergerweg, Watermolendijk, Eekhoornstraat, Bunnerweg, Mandelandenweg, Koedijk, Westerhorn, Esweg en Hoofdweg gaan in het kader van het project dit najaar een groot aantal streekeigen landschapselementen aanplanten. 

Landschapselementen zijn in de afgelopen jaren steeds meer verdwenen. Maar ze horen in ons Drentse landschap en dragen in belangrijke mate bij aan de biodiversiteit. Door landschapselementen zo veel mogelijk terug te brengen creëren de bewoners in het gebied ten zuiden en westen van Eelde een netwerk van ‘groene snelwegen’. Dit gebeurd door middel van erfbeplanting, hagen, singels, solitaire bomen, fruitboomgaarden, bloembollen en de aanleg van enkele bloemenweides. 

Een ander onderdeel van dit project is onderzoek naar een mogelijke pingoruïne. Anja Verbers van Landschapsbeheer Drenthe lichtte tijdens de opening vrijdag toe hoe zij dit onderzoek samen met vrijwilligers gaat uitvoeren. Vervolgens voerde wethouder Peters de eerste grondboring uit.

In samenwerking met

Het project wordt in samenwerking met de Werkgroep Landschap & Natuur Eelde (WLNE) en Landschapsbeheer Drenthe uitgevoerd. Het is mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van de gemeente Tynaarlo, Plan Boom en de Nationale Postcode Loterij. Het is een vervolg op het project ‘Landschapsherstelplan Zuideinde Eelde – Paterswolde’ waarbij bewoners onder meer meidoornhagen, fruitbomen, solitaire bomen en vogelbosjes hebben aangeplant.