Aanleg van het Mandenmakerspark in Meppel gestart

2 februari 2023

Aanleg van het Mandenmakerspark in Meppel gestart 

Vorige week zijn de grondwerkzaamheden voor de aanleg van het Mandenmakerspark in Meppel gestart. Mandenmakerspark is de nieuwe naam voor het ‘Boombos’, een initiatief van het bedrijf Boom. Het bedrijf, een laboratoriumleverancier uit Meppel, doneerde ter gelegenheid van haar 125 jarig jubileum en behoorlijk aantal bomen en jonge aanplant. Doordat ook de gemeente Meppel en de provincie Drenthe hebben bijgedragen, worden er in totaal 3281 bomen aangeplant. Het park is mede dankzij de inzet van de Natuur en Milieufederatie Drenthe en Landschapsbeheer Drenthe tot stand gekomen. 

Het nieuwe park komt in de wijk Nieuwveense Landen. In het kader van Plan Boom hielpen wij het bedrijf Boom bij het vinden van een geschikte locatie. Ook leverden wij samen met omwonenden en leerlingen van het Technasium Dingstede inbreng bij het ontwerp van het park. Er komen een ligweide en een kikkerpoel en bezoekers kunnen er straks ook heerlijk struinen door het groen of gebruik maken van het trimparcours. Het nieuwe stukje groen zal in de toekomst letterlijk uitgroeien tot een bosachtig park. 

Van ‘Boombos’ naar ‘Mandenmakerspark’

Omdat de naam ‘Boombos’ teveel onduidelijkheden opleverde, had de gemeente een prijsvraag uitgeschreven. Uit meer dan 100 inzendingen is de naam Mandenmakerspark gekozen. Bettie van Es-Klaver bedacht de nieuwe naam en kreeg uit handen van wethouder Van Ulzen haar prijs uitgereikt. “Nee, deze naam verwijst niet naar een bekende keukenboer, maar naar het ambachtsverleden van onze stad.” lacht wethouder Van Ulzen. “Mevrouw Van Es-Klaver had zich goed verdiept in de geschiedenis van het gebied, waar langs de slootkanten twijgwilg werd geteeld dat jaarlijks werd verkocht aan de Meppeler mandenmakers.” In de wijk Nieuwveense Landen verwijzen diverse straatnamen naar het handels- en ambachtsverleden van de stad. Daar sluit dit park nu mooi bij aan.